default_mobilelogo

Naročanje


Ambulanta Službe za medicinsko genetiko se nahaja v 4. nad. nove Porodnišnice v Ljubljani (soba F 9).
V njej vas bosta prijazno sprejeli naši sestri, ki bosta uredili vse potrebno za pregled oziroma posvet pri zdravniku.Večji zemljevid

Način naročanja
- Tel. 01 43 20 024, 01 522 61 71
- E-pošta
- Osebno (med delovnikom).

Ordinacijski čas ambulante
Ponedeljek - Petek
9.00 -  13.00

Napotnice
Za pregled potrebujete napotnico; le to vam lahko izstavi vaš osebni zdravnik, izbrani ginekolog, nevrolog, pediater. Napotnica je lahko enkratna ali za obdobje več mesecev.

Sprejem samoplačnika
V naši ambulanti se lahko naročite tudi samoplačniško. Podrobnejše informacije dobite po telefonu.

photo banner pills

Okolje lahko škodljivo deluje na zarodek in plod. Kadar je rezultat tega delovanja prirojena telesna napaka ali spremenjeno delovanje organa, govorimo o teratogenem učinku. Teratogeni so zdravila, ionizirajoča sevanja, različne kemične spojine iz okolja in povzročitelji infekcij.

Glede na možno škodljivo delovanje na plod so zdravila razvrščena v posamezne skupine. V Sloveniji uporabljamo ameriško klasifikacijo FDA (Food and Drug Administration), ki zdravila deli v 5 skupin. Uporaba zdravil in zdravljenje nosečnice je upravičeno, če tveganje za njeno zdravje prevlada nad tveganjem za škodljivi učinek na plod. Bolnice s kroničnimi boleznimi pa bi morale jemati že v času načrtovanja nosečnosti varnejša starejša zdravila.

Teratološki informacijski servis
KIMG je uradni teratološki informacijski servis v Sloveniji in je del evropske mreže teratoloških informacijskih servisov (ENTIS - http://www.entis-org.com/).
Tako lahko ponudimo ustrezne in strokovne informacije o vplivih posameznega zdravila ali teratogena iz okolja, posledicah učinkovanja v različnih obdobjih nosečnosti ali o možnostih zamenjave zdravila pred načrtovanjem nosečnosti.