default_mobilelogo

Osnovno poslanstvo Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko (KIMG) je, da zagotavlja možnosti diagnostike in genetskega svetovanja bolnikom in družinam z genetsko pogojenimi boleznimi v Sloveniji.

Začetki citogenetske diagnostike segajo v leto 1966, deset let po tem, ko so raziskovalci odkrili pravilno število kromosomov pri človeku. V sedemdesetih letih smo pričeli z genetskim svetovanjem, v devetdesetih z molekularno genetsko diagnostiko. V KIMG organiziramo tudi presejalni – trojni hormonski test za preprečevanje Downovega sindroma in posvetujemo nosečnice v zvezi z zdravili v nosečnosti.
Poleg usmerjenosti k bolnikom in družinam sodelujemo v SMG pri organizaciji fakultetnega in podiplomskega študija na področju medicinske genetike na Medicinski fakulteti in v okviru interdisciplinarnega podiplomskega študija Univerze v Ljubljani.

Prenos najsodobnejših genetskih spoznanj v vsakodnevno obravnavo genetsko pogojenih bolezni zagotavljamo z intenzivnim raziskovalnim delom, posebej na področju genetske epidemiologije bolezni, ki so pomembne za javno zdravstvo, moške in ženske neplodnosti, nevrogenetike in v zadnjem obdobju tudi genetskega zdravljenja.